POZNAJ
Indywidualny charakter browaru Brofaktura zawdzięczamy firmie Joh. Albrecht Brautechnik założonemu w Monachium w 1989 roku, która uruchomiła już ponad 100 browarów na całym świecie. Specjalnie dopasowany do wnętrza zabytkowej Hali Targowej projekt cechuje estetyka i duża praktyczność rozmieszczonych urządzeń.
Projektanci wprowadzili tu dwa nowe rozwiązania, dotąd niespotykane w innych browarach. Pierwsze z nich to umiejscowienie zbiorników na ramach. Ciekawostką jest to, że wstawienie tych urządzeń do Brofaktury odbywało się przez otwór w dachu. Drugie innowacyjne rozwiązanie przy naszym projekcie to dno wypukłe do góry w kadzi zaciernej (w standardowym rozwiązaniu dno wypukłe jest do dołu). Takie dno daje nam lepsze możliwości podczas procesu zacierania oraz gotowania brzeczki. W efekcie końcowym nasz browar składa się z warzelni, trzech tanków fermentacyjnych (fermentorów), ośmiu tanków leżakowych oraz dwóch kadzi do przechowywania drożdży. Warzelnia składa się z dwóch miedzianych kadzi, a każda z nich pełni podwójną funkcję. Pierwsza jest kadzią zacierno-warzelną, druga to kadź filtracyjna połączona z whirpoolem. Tanki fermentacyjne służą do fermentacji brzeczki, a po zakończeniu tego procesu możemy odebrać z nich również drożdże (bez opróżniania z piwa). Całość uzupełnia osiem tanków leżakowych, w których piwo dojrzewa do finalnej postaci oraz dodatkowo chłodnia do przechowywania piwa butelkowanego i linia rolewnicza złotego trunku w butelki.
Będąc bezpośrednio w Brofakturze masz możliwość zakupienia naszego piwa na wynos. Wybieraj spośród kilkunastu gatunków. Zabierz ze sobą butelkę 0,5L lub 1,0L bądź postaw na 5-litrową beczkę z ulubionym trunkiem.
Nasze piwa są też dostępne w większości sklepów polskiej sieci Topaz. Tu zawsze znajdziesz kilka na stałe dostępnych gatunków, a dzięki gazetkom i dodatkowym promocjom również nabędziesz tu piwa sezonowe.
Piwa Brofaktury spotkasz też w wybranych multitapach i kraftach w Warszawie i Lublinie.
Daj się skusić na kulinarną ucztę, na którą zaprasza Cię Szef Kuchni i jego zgrany od lat zespół. Tradycyjna kuchnia polska połączona ze specjałami kuchni europejskiej w nowym wydaniu. Wybitne steki z sezonowanej na miejscu wołowiny, a także możliwość kosztowania dań z cyklicznie zmienianego menu sezonowanego. Jest w czym smakować!
Smakuj w najlepszych kulinarnych tradycjach kuchni polskiej z befsztykiem tatarskim, aromatycznym rosołem i żurkiem na zakwasie od Benedyktynów, golonką, klawiaturami chmielowych żeber, udkiem z kaczki, gulaszem z jelenia czy pierogami z cielęciną mleczną. W restauracji Brofaktura spotkasz też dania kuchni świata, ryby i owoce morza, a także steki z sezonowanej na miejscu wołowiny. Własna cukiernia zaprasza na słodkie pyszności, a Szef Kuchni na sezonowe specjalności ukryte w cyklicznie zmienianych tematycznych menu. Jest w czym wybierać!
Dysponujemy jednym z najnowocześniejszych sprzętów kuchennych w tej części Polski. W samym sercu restauracji znajduje się hiszpański grill Josper opalany węglem drzewnym (to jedno z 4. takich urządzeń w Polsce!). Duże przestrzenie pozwalają na swobodną pracę naszych kucharzy. Widok otwartej kuchni pozwala Gościom spoglądać na Ich poczynania, a to mobilizuje, by smaki zaserwowane na Twoim talerzu były tymi idealnymi, tymi, które oczekiwałeś/aś. A tuż obok kuchennej wydawki dojrzysz specjalną szafę do sezonowania wołowiny - rzecz jasna pełną aromatycznej wołowiny na Wasze ulubione steki.
Wszystkie potrawy na Twoje przyjęcie przygotowujemy wyłącznie z najlepszych składników, z dużym przywiązaniem do ich możliwie jak najwyższej jakości. Nasz Szef Kuchni, Adam Kasztalan, lubi samodzielnie wybierać produkty świeże, które stanowią clou smaku na Twoim talerzu. W tym celu jest codziennym Gościem w Centrum Logistycznym Produktów Świeżych Topaz w Starym Opolu k/Siedlec. Odwiedza też lokalnych rolników, od których czepie pełną garścią.
Zjedz pysznie w domowym zaciszu lub pracy - zamów pyszności z Brofaktury z dowozem na wskazany adres.
Od poniedziałku do piątku w godz. 11:00-16:00 smakuj w zestawach lunchowych (zupa + danie główne + deser) za jedyne 23 zł.
Codziennie od 11:00 do 20:00 (w weekendy od 12:00) zamawiaj sprawdzone dania z karty głównej i sezonowej.
Zamawiaj ONLINE przez www i aplikację PYSZNE lub zadzwoń pod numer +48 25 633 63 33.
Uczynimy wszystko, by dostawa przebiegła możliwie jak najszybciej, a smaki zamknięte w pudełkach były tożsame z tymi, które smakował(a)byś na talerzu w naszej restauracji.
Świetnie wyposażony koktajlbar jest dopełnieniem całości tego lokalu. Jest to zarazem jeden z najdłuższych barów we wschodniej części naszego kraju (ma aż 14m długości!).
Utalentowani barmani, zaopatrzeni w doskonałą selekcję alkoholi i najświeższych składników z przyjemnością prezentują niezwykłe smaki ukryte w barowej karcie Brofaktury. Nowatorskie metody ich serwowania czarują i przekonują do siebie kolejnych gości Siedleckiego Browaru Restauracyjnego. Szukaj sprawdzonych smaków lub zaufaj propozycjom ukrytym pod nazwą „Drink tygodnia”. Miłośnicy wina nie zostali pominięci – w Brofakturze znajdą oni najwybitniejsze wina z całego Świata.
Dobrze znane klasyki jak Mojito, Aperol Spritz, Long Island Iced Tea, Pinacolada, Negroni czy Vesper Martini, a także autorskie koktajle sezonowe, piwne i moktajle czekają na Ciebie przy barze lub bezpośrednio przy stole w Brofakturze. Powiedz nam co lubisz, a my podamy Ci pyszną szklankę lub kieliszek. Zamawiaj z szerokiej gamy alkoholi premium, w tym we wszystkich produkowanych nieopodal Siedlec wódkach światowej marki Chopin.
POZNAJ
Hala Targowa to jeden z najstarszych i najbardziej charakterystycznych budynków w Siedlcach. Powstała w 1908 roku i miała służyć mieszkańcom jako miejsce handlu. To przeznaczenie jest kontynuowane. Na 1. jej piętrze powstało jednak miejsce wyjątkowe - Brofaktura.
To zabytkowy, eklektyczny budynek - wzniesiony na planie wydłużonego prostokąta - murowany, z cegły, z elementami neogotyckimi. Historia tego obiektu jest bardzo bogata. Spotyka się wzmianki o tym, że przez pewien czas służyła za stajnię dla koni carskich urzędników. Hala częściowo zniszczona przez wojny światowe w pamięci mieszkańców zawsze była miejscem targowym. Początki lat 80-tych XX wieku są dla niej szczególnie trudne – zamknięta niszczała. W końcówce lat 80-tych zapadła decyzja o remoncie. Ponownie oddano ją do użytku w 1991 roku. W zamierzeniu ówczesnych inwestorów miała być galerią artystyczną, ale ze względu na okoliczności charakter budynku pozostał ten sam. Użyte podczas tego remontu technologie nie przetrwały próby czasu. Po dwudziestu latach Hala wymagała kolejnej rewitalizacji.
W latach 1997-2013 właścicielem budynku było Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach, które dzierżawiło obiekt prywatnemu najemcy. Budynek przez lata niszczał i wymagał niezbędnych prac renowacyjnych. Ze względu na brak środków na kolejny remont podjęto decyzję o jej sprzedaży. Firma Topaz w 2012 roku przejęła 100% akcji tego najemcy, zaś rok później wygrała przetarg w drugim podejściu. Bez zbędnej zwłoki rozpoczęto tak wyczekiwany remont tego zabytkowego budynku. Jego skala sięgała od piwnic aż po dach.
Unowocześniając ponad 1500 m2 powierzchni, zachowano jednocześnie charakter tego miejsca. Społeczna odpowiedzialność firmy podyktowała zachowanie dotychczasowego przeznaczenia Hali. Remont wszystkich powierzchni odbywał się pod nadzorem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. W jego trakcie powróciła zewnętrzna architektura tego obiektu z 1908 roku. Dzięki odpowiedzialnej polityce firmy Topaz udało się ocalić budynek wpisany do rejestru zabytków, przy jednoczesnym wykorzystaniu potencjału i walorów tego miejsca. Dziś Armii Krajowej 5 to prestiżowy adres. Hala Targowa jest nie tylko jedną z nielicznych siedleckich architektonicznych perełek. Tradycja spotyka się tu z nowoczesnością w najlepszym wydaniu.
Powstała w
1908 roku
Hala Targowa w Siedlcach
1500 ㎡
Unowocześniona powierzchnia
Budynek wpisany do rejestru zabytków
Poznaj odrestaurowane wnętrze Hali Targowej.