NAJLEPSZA W REGIONIE
Zasmakuj w wyjątkowych daniach z karty głównej, menu sezonowego i karty z sezonowanej wołowiny.
Dysponujemy jednym z najnowocześniejszych sprzętów kuchennych w tej części Polski. Duże przestrzenie pozwalają na swobodną pracę naszych kucharzy. Widok otwartej kuchni pozwala Gościom spoglądać na Ich poczynania, a to mobilizuje, by smaki zaserwowane na Twoim talerzu były tymi idealnymi, tymi, które oczekiwałeś/aś. A tuż obok kuchennej wydawki dojrzysz specjalną szafę do sezonowania wołowiny.
W sercu kuchni Brofaktury znajduje się hiszpański grill Josper opalany węglem drzewnym. To jedno z 4 takich urządzeń w Polsce. Piece firmy JOSPER opalane węglem drzewnym. Optymalnie wyniki z wszystkimi rodzajami żywności, wysoka temperatura pracy pozwala na grillowanie i pieczenie potraw. Piece Josper pozwalają uzyskać niepowtarzalny smak i soczystość we wszystkich produktach. Unikalna budowa pozwala skrócić czas grillowania/pieczenia nawet o 35%.
Sezonowanie wołowiny na sucho to metoda, za pomocą której uzyskuje się wyjątkowo delikatne i kruche mięso. Aby jednak w trakcie dojrzewania w mięsie nie pojawiły się szkodliwe baterie, bardzo istotne jest zachowanie odpowiednich warunków, m. in. temperatury i wilgotności powietrza. Szafy do sezonowania mięsa pozwalają na pełną kontrolę nad tym procesem. Taka szafa znajduje się w Brofakturze. Możesz ją dojrzeć przy kuchennej wydawce, a przede wszystkim możesz skosztować wyjątkowej, sezonowanej wołowiny na talerzu.
Daj się skusić na kulinarną ucztę, na którą zaprasza Cię Szef Kuchni i jego zgrany od lat zespół. Tradycyjna kuchnia polska połączona ze specjałami kuchni europejskiej w nowym wydaniu. Wybitne steki z sezonowanej na miejscu wołowiny, a także możliwość kosztowania dań z cyklicznie zmienianego menu sezonowanego. Jest w czym smakować!
Smakuj w najlepszych kulinarnych tradycjach kuchni polskiej z befsztykiem tatarskim, aromatycznym rosołem i żurkiem na zakwasie od Benedyktynów, golonką, klawiaturami chmielowych żeber, pielmieni z kaczką, słusznej wielkości sznyclem czy pierogami z cielęciną mleczną.
W restauracji Brofaktura spotkasz też dania kuchni świata. Lubimy zaskakiwać Was nowościami, dlatego często sięgamy po sztandarowe potrawy wybranych krajów, prezentując je Wam zarówno w karcie głównej jak również w specjalnych, cyklicznie zmienianych menu sezonowych. Skosztuj skwierczących krewetek, ośmiornicy, carpaccio z buraka czy własnoręcznie przygotowywanych makaronów. Dopytuj też o specjalne wieczory kulinarne, podczas których Szef Kuchni zaprasza na podróż po kuchniach z całego świata. Te eventy cieszyły się i cieszą nadal dużą popularnością wśród lokalnych smakoszy.
W naszej restauracji spróbujesz też pysznych ryb i owoców morza. Ukryliśmy je dla Was zarówno w przystawkach jak również w daniach głównych. Dorada, halibut, sandacz - to nasze ulubione pozycje, którymi rotujemy bazując na ich sezonowości. Dodając do nich krewetki i ośmiornicę, mamy na talerzu prawdziwie morską ucztę!
Własna cukiernia zaprasza na słodkie pyszności na czele z pyszną bezą, lawą czekoladową i klasycznym krem brulee, Wszystkie desery przygotowujemy dla Was na miejscu. Nasi cukiernicy kochają tradycyjne wypieki, dlatego aktualnie skosztujesz też szarotki i sernika oblanego białą czekoladą, a dla miłośników mrożonych pyszności polecamy selekcję lodów.
Jesteśmy dumni, że trzon kuchni Brofaktury od lat stanowią te same osoby. Ta stałość, umiejętność kooperacji, zrozumienie, a przy tym chęć kreacji kulinarnych nowości pozwalają nam karmić Was najlepiej w Siedlcach.
Szef kuchni restauracji Brofaktura, Adam Kasztelan, to kucharz z prawie dwudziestoletnim stażem i doświadczeniem. Od 2015 roku związany z Brofakturą, gdzie od 2017 roku sprawuje nieprzerwanie funkcję Szefa Kuchni. Jako, że pochodzi ze wschodniej części Polski (Włodawa, województwo lubelskie) szczególnie miłuje kuchnię staropolską, choć kuchnie świata również są w jego zainteresowaniu (w szczególności kuchnia tajska i japońska). Inspirację do ciągłego zaskakiwania Gości restauracji czerpie z książek, licznych szkoleń, kulinarnych podróży i pracy z pozostałym zespołem kuchni Brofaktura.
Im bliżej weekendu, tym nasza kuchnia jest bardziej zmobilizowana. Wiemy, że w te dni, zwłaszcza popołudniami, lubujecie się w dobrej kuchni. Widząc zamówienie za zamówieniem, często zawierające te najbardziej sztandarowe pozycje jak golonka czy żeberka, wiemy, że trzeba "zakasać" rękawy i czynić na kuchni wszystko, by dania te wychodziły na stoły możliwie jak najszybciej.
Tak kreujemy pracę zespołu kuchennego, aby każda osoba pracująca w Brofakturze, jako główny element swoich codziennych działań, dużą uwagę poświęcała dbałości o każdy element na talerzu. Dania i desery serwowane na Gościom restauracji mają nie tylko pozytywnie zaskakiwać smakiem, ale również formą podania. Baczność nad każdą wydawaną potrawą ma tu Szef Kuchni, który lubi na bieżąco kontrolować wszystkie smaki, które powstają w naszej kuchni. Coś dosolić, coś popieprzyć, coś upiększyć - to właśnie On ma na o oko. A my życzymy smacznego!
Jedz oczami - poznaj wybrane dania naszej restauracji!