ZOBACZ
Lubimy zaskakiwać, dlatego cyklicznie proponujemy Wam nowe propozycje w ramach menu sezonowego Szefa Kuchni.
Od wtorku, 2 kwietnia, zapraszamy na nowe, wyjątkowe menu Szefa Kuchni "Mangalica". Takiego mięsa jeszcze u nas nie było!
Mangalica, to węgierska świnia pastwiskowa. Charakteryzuje się grubym, gęstym, kędzierzawym futrem, o czarnym, białym lub brązowym umaszczeniu. Mięso Mangalicy jest delikatne, bardzo szlachetne i niezbyt ciężkie. Jest uznawane za perłę wśród mięs wieprzowych. Ma specyficzny krwisty, ciemny kolor oraz dużą zawartość słoniny. Mięso tych świń jest smaczniejsze i zdrowsze od chowu tradycyjnego. Jest bardziej soczyste i chociaż zawiera więcej tłuszczu, to ten tłuszcz jest zdecydowanie zdrowszy, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i składem jest bardziej zbliżony do tłuszczy roślinnych. Na Węgrzech mięso i przetwory z Mangalicy są delikatesem i synonimem żywności ekologicznej wysokiej jakości. Mięso to uchodzi za dziedzictwo narodowe Węgier.
Spróbuj gulaszowej, steka, karkówki, burgera, pierogów czy szarpanej golonki z tym rarytasowym mięsem.
Zawitaj do zabytkowej Hali Targowej i skorzystaj ze specjalnego menu "Mangalica".
44.00 zł
żurawina / chrust z chleba / masło café de paris / chipsy z boczniaka
27.00 zł
borowiki / papryka / warzywa korzenne
54.00 zł
czarna bułka / kotlet z mangalicy (180g) / ser koryciński z kozieradką / grillowana kapusta pak choi / jajko poche / sos orzechowy
49.00 zł
puree chrzanowe / pory duszone / sos musztardowo-miodowy
64.00 zł
frytki zapiekane z serem cheddar / pomidor grillowany / dymiony sos BBQ
55.00 zł
karmelizowana cebulka / kwaśna śmietana
59.00 zł
pierogi z bryndzą / modra kapusta / sos demi glace
59.00 zł
blanszowany czosnek niedźwiedzi / papryka chipotle / majonez z kimchi
65.00 zł
ptysie ziemniaczane a’la Pommes Dauphine / ragout grzybowo truflowe / sos pieczeniowy